Ale těm, kteří ho přijali, dal právo být Božími dětmi – všem těm, kdo věří v jeho jméno. (Jan 1,12)

Pastoři se brání před praktikami ve stylu „Velkého bratra“

Pastoři se brání před praktikami ve stylu „Velkého bratra“

Pastoři v texaském Houstonu se rozhodli bránit, když jim město nařídilo odevzdat kázání a 17 forem jejich soukromé pošty. Je to nejnovější krok v právní bitvě ohledně nové houstonské Vyhlášky o rovnosti práv (angl. HERO), která vytváří zvláštní ochranu pro členy LGBT komunity.

„Aby městská rada vkročila do církve a požadovala od pastorů předání kázání - to zašli příliš daleko,“ řekl houstonský pastor Hernan Castaño ze sboru Církve Řeky oleje (španělsky Iglesia Rios de Aceite). „ O tomto přece Amerika, jako národ, není. A jestli chtějí vědět, co kážeme, co říkám - máme živá vysílání našich bohoslužeb. Kážeme z Bible. Vyučujeme z Bible.“

Russell Moore, předseda Komise pro etickou a náboženskou svobodu Jižního baptistického konventu (angl. Ethics and Religious Liberty Commission of the Southern Baptist Convention), říká, že je zaražen „smělostí“ houstonských úředníků. „Kázání z církevních kazatelnic nejsou věcí žádného vládního byrokrata. Tato země byla ustanovena dávno předtím, Prvním dodatkem, který říká, že vláda nebude kontrolovat, licencovat ani zastrašovat náboženské instituce,“ napsal Moore na svém blogu.

Církve a křesťanští podnikatelé v oblasti tvrdí, že nová vyhláška je může potrestat za jejich biblické principy a podkopat jejich ústavní právo vystupovat proti homosexualitě. „Chtějí zasít strach do našich srdcí. Chtějí zabránit lidem, aby využili své právo, které mají, aby se mohli postavit proti zneužití vládní moci, postavit se proti něčemu, co není správné,“ řekl pastor Castano.

Více než 50 000 voličů podepsalo petici za zahájení procesu na zrušení zmiňované vyhlášky. Potřebných bylo nejméně 18 000 podpisů, ale město navzdory tomu podpisy na petici odmítlo. Navíc, LGBT aktivisté údajně zveřejnili jména a adresy všech, kteří houstonskou petici podepsali, což byl krok, který někteří považují za další akt zastrašování. Voliči kvůli zamítnutí jejich petice podali žalobu.

Aliance za obranu svobody (angl. Alliance Defending Freedom) zastupuje několik houstonských pastorů. Ti tvrdí, že tento tah města, vybrat si za cíl pastory, je odplatou za žalobu ve věci petice. „Členové městské rady mají sloužit veřejnosti, ne být absolutními vládci ve stylu „Velkého bratra“, který netoleruje žádný nesouhlas ani námitky,“ řekl právní poradce ADF Erik Stanley. „ V tomto případě vyhlásili hon na čarodějnice, a proto žádáme soud, aby to zastavil.“

„Oddělení církve a státu znamená, že odevzdáme císaři, co je císařovo, a to uděláme. Ale kázání Boží církve nepatří císaři, a tudíž mu je ani nedáme. Ani teď, ani nikdy jindy,“ slíbil Moore.

 

Zdroj: CBNNews.com, 15. 10. 2014 (Benjamin Gill)


Zpět na zprávy