Hospodin zná cestu spravedlivých, ale cesta svévolníků vede do záhuby. (Žalm 1,6)

Podle Liebermana se Abu Mazen snaží vyvolat nepokoje

Podle Liebermana se Abu Mazen snaží vyvolat nepokoje

Předseda Palestinské autonomie Abu Mazen (jak nazývají Palestince Mahmuda Abbáse) se vyjádřil, že Palestinci musí znemožnit Židům přístup na Chrámovou horu. Vyzýval masy „k obraně Svatého místa před Židy.“ Podle vyjádření izraelského ministra zahraničních věcí Avigdora Liebermana chce Abu Mazen vyvolat nepokoje prostřednictvím nejcitlivějšího místa, kterým je Chrámová hora pro obě etnika. Liberman uvedl, že Palestinská autonomie pod Abbásovým vedením je zodpovědná za poslední vlnu nepokojů na Chrámové hoře.

Je pravda, že během svátků Sukot byl přístup židovským skupinám na Chrámovou horu umožněn v mnohem větší míře než po většinu roku, kdy je mnohdy Chrámová hora pro návštěvy Židů uzavřena. Abu Mazenova slova, uvedl Liberman, však opět ukázala pravou tvář popírače holocaustu, který hovoří o palestinském státu bez Židů. Abbás byl a zůstal antisemitou, který ve slušivém obleku a s pěknými slovy určenými jen pro mezinárodní společenství stále více a více podněcuje nenávist k Izraeli a Židům a vyzývá k náboženské válce. Touto svou politikou se Mahmud Abbás postavil do jedné řady k radikálním islamistickým organizacím, jako jsou IS a Džabhat a-Nusrat, které vyhlásily džihád.


V pátek Abu Mazen , který předsedal sjezdu Fatahu, upozornil na zhoršující se bezpečnostní situaci na Chrámové hoře. Předseda autonomie zdůraznil, že se množí pokusy osadníků a radikálních živlů proniknout do posvátného okrsku a vyprovokovat tam násilnosti. Abu Mazen ještě na sjezdu prohlásil, že „naše mešita Al -Aksá je naším svatým místem a osadníci nemají právo na ně vstoupit a poskvrnit je.“ Také předseda politického křídla Hamásu Chálid Mašál obvinil Izrael, že se snaží ovládnout Chrámovou horu s mešitou Al -Aksá a řekl, že „izraelská vláda zneužívá konfliktu v Iráku a Sýrii, aby judaizovala Chrámovou horu.“ Podle něho, „tento izraelský pokus však arabský a muslimský svět nepřejde mlčením“.

 

(Je třeba uvést, že těmi, kdo se chovali jako násilní chuligáni a házeli kameny, zápalné láhve a plivali na pokojné židovské návštěvníky Chrámové hory během svátku Sukot, byli členové muslimské arabské mládeže. Titíž radikálové házeli kameny na modlící se Židy u Zdi nářků. Pozn. překladatele D. M. z eretz.cz)

 

Zdroj: eretz.cz, 19. 10. 2014 (Israel ha-Yom; Shlomo Cesana a Daniel Siryoti)

Foto: Mešita Al -Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě (Wikimedia Commonst; Andrew Shiva)


Zpět na zprávy