Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Projev Benjamina Netanjahua ke Dni nezávislosti

Projev Benjamina Netanjahua ke Dni nezávislosti

„Den nezávislosti Izraele je dnem oslav a dnem oprávněné hrdosti na mnoho úžasných úspěchů Izraele.

Židovský národ byl po dvě tisíciletí bez státu, bezmocný, a samozřejmě, také bezbranný vůči svým nepřátelům. Po dvou tisících letech exilu jsme se vrátili do naší historické vlasti, abychom znovu vytvořili naši nezávislost a svrchovanost.

Nevytvořili jsme pouze stát. Shromáždili jsme do naší vlasti lidi, kteří byli roztroušeni po celém světě. Ubránili jsme se útokům nepřátelských sousedů, překonali hrozby, jakým nečelila žádná jiná země. Vybudovali jsme životem pulzující demokracii, ve které je nedotknutelná svoboda a která zabezpečuje rovnost před zákonem a práva pro každého občana.

Vytvořili jsme silné hospodářství, světovou technologickou supervelmoc. Podepsali jsme mírové smlouvy se dvěma arabskými sousedy, zatímco potichu hovoříme s mnohými dalšími. A při tom všem zažíváme vášnivé přátelství mnoha lidí po celém světě. Židé a nežidé se spojili, aby vystoupili ve prospěch práva Izraele na bezpečnost a mírovou budoucnost.

Tato podpora našich přátel, společně s naší živou demokracií, volnou ekonomikou, silnou armádou a oddaností hodnotám, které sdílíme, tvoří základ naší národní síly.

Při příležitosti tohoto 66. výročí Dne nezávislosti chci poděkovat mnohým přátelům Izraele po celém světě za jejich vytrvalou podporu jedinému židovskému státu.“

Zdroj: eretz.cz, 6. 5. 2014


Zpět na zprávy