Až se však na nás vylije shůry Duch, tehdy se z pouště stane sad a sad se bude za les počítat. (Izaiáš 32,15)

Protesty za propuštění súdánské matky Meriam neustávají

Protesty za propuštění súdánské matky Meriam neustávají

Americký ministr zahraničí John Kerry odsoudil Súdán za věznění Meriam Ibrahimové, 27- leté matky dvou dětí, která byla odsouzena na smrt za svou křesťanskou víru. Toto prohlášení učinil den poté, co demonstranti vyšli ve čtvrtek do ulic před Bílým domem, aby opět upozornili na její situaci.

Kerry řekl, že Spojené Státy jsou hluboce znepokojeny trestem odnětí svobody a že súdánská vláda by měla zrušit ty zákony, které porušují univerzální lidská práva. „Ona a děti by měly být doma se svou rodinou, a ne drženi ve vězení na základě obvinění z odpadlictví,“ řekl Kerry.

Demonstranti z okolo 40 skupin se minulý týden shromáždili před Bílým domem a obvinili prezidenta, že nevyvíjí dostatečný tlak na Súdán, aby osvobodil Ibrahimovou. Někteří z demonstrantů nosili symbolické červené papírové řetězy. „Představují řetězy, které nosí Meriam Ibrahimová, od doby, co byla uvězněna v Súdánu,“ vysvětlila Penny Nanceová z organizace Concerned Women for America pro CBN News. „Vlastně byla donucena rodit, zatímco je stále měla na sobě. Takže jsme je dnes chtěli nosit ze solidarity s naší křesťanskou sestrou, kterou uvěznili jen kvůli její víře,“ dodala.

Meriam je vdaná za amerického občana, a tedy její děti mají nárok na americké občanství. Tato skutečnost je jedním z důvodů, proč demonstranti nedokážou pochopit, že americký prezident neudělal více pro ni a její děti. „Bílý dům mlčí o Meriam a jejich dětech, které jsou v súdánském vězení už několik měsíců, ve vězení, které je smrtelné, uvedl pro CBN News Tony Perkins z iniciativy Family Research Council. V tomto ročním období umírá jedno dítě každý den a Meriam je tam s 20měsíčním synem a nyní už i s několikatýdenním miminkem.“

Súdánská vláda už před dvěma týdny vydala prohlášení o osvobození Meriam, ale stáhla ho krátce poté, co bylo vydáno. Súdánský ministr zahraničí tehdy uvedl, že Ibrahimová bude propuštěna v průběhu několika dní. Súdán však z toho vycouval a prohlásil, že počká na rozhodnutí soudu ve věci jejího odvolání. Její právníci dané oznámení zlehčili s tím, že je to pouze trik, jak umlčet média.

Zpráva o propuštění totiž přišla uprostřed mezinárodního pobouření nad rozsudkem smrti. Před dvěma týdny Meriam porodila děvčátko, připoutána k podlaze ve své vězeňské cele. CBN News uvedly, že její manžel, který je připoután na invalidní vozík, měl dovoleno navštívit ji i dítě. Děvčátku dali jméno Maya.

Vzhledem k tomu, že otec Meriam je muslim, soudy neuznávají její manželství s Američanem Danielem Wanim, který je křesťan. Kvůli tomu ji odsoudili na 100 ran bičem za cizoložství. Do vězení se dostala těhotná i se svým prvním dítětem, 20měsíčním synem, v únoru tohoto roku. Za odpadlictví od islámu čelí trestu smrti oběšením. Ibrahimová však toto chápání zpochybňuje. „Nikdy jsem nebyla vychovávána jako muslimka,“ tvrdí. „Vychovávali mě jako křesťanku od začátku.“ O Meriam se starala její křesťanská matka potom, co je jejich otec opustil.

„To, co súdánská vláda zamýšlí udělat této mladé matce, je groteskní, je to nemorální, je to strašné, je to zlé. A my bychom měli jedním hlasem sjednoceně volat po osvobození Meriam Ibrahimové,“ řekl texaský senátor Ted Cruz, který se také zúčastnil demonstrace. Demonstranti plánují nejbližší protest před súdánským velvyslanectvím ve Washingtonu tento pátek.

Zdroj: CBNNews, 13. 6. 2014 (Paul Strand); také 3.6 2014 a 28. 5. 2014

Foto: Meriam s manželem Danielem na svatební fotografii (CharismaNews/ ACLJ)


Zpět na zprávy