Hospodin zná cestu spravedlivých, ale cesta svévolníků vede do záhuby. (Žalm 1,6)

Starověký kámen potvrzuje existenci krále Davida

Starověký kámen potvrzuje existenci krále Davida

Přesto ve svém twitterovém příspěvku novinář umění Lee Rosenbaum popsal 13 krát 16 palcovou skálu z roku 830 před Kr., připomínající nosála (zvíře žijící v Africe) nebo slona, jako „vlídnou“.

Co je významné na tomto kameni - vystaveném v Metropolitním muzeu umění v rámci exhibice „Od Asýrie k Ibérii na úsvitu klasického věku“ - je jeho nápis: představuje nejstarší mimo-biblickou referenci na dům Davidův.

„Není pochyb, že nápis je jedním z nejdůležitějších artefaktů, doposud nalezených ve vztahu k Bibli,“ napsal Eran Arie, kurátor izraelské a perské periody v izraelském muzeu, do katalogu výstavy.

Jak se očekává od kamene starého téměř tři tisíciletí, tabulce chybí podstatné části, a Arieho překlad zbývajících 13 řádků textu je plný značení o nejasnostech a přídavků v závorce. Co je jasné, že aramejsko-damašský král Chazael se vychvaluje zabitím 70 králů, včetně králů z Izraele a z „domu Davida.“ (Toto okrouhlé číslo, podle názorů učenců, je pravděpodobně nafouknuté, i když Chazael měl reputaci jako nemilosrdný a úspěšný.)

Přerušené části v kameni však neschovávají spojení „bytdvd“, nebo dům Davida, nápis, který zůstává „absolutně neporušený a zřetelný,“ říká Ira Spar, profesor historie a starobylých studií v Ramapo College v New Jersey a výzkumník v asyriologii v Metropolitním muzeu.

Odborníci na nápisy a bibličtí historici se téměř jednoznačně shodují, že písmena „bytdvd“ (čti hebr. jako bajtdávid) znamenají dům krále Davida podle Spara.

„I když je jasné, že král David byl králem v Izraeli, archeologická evidence ohledně velikosti jeho království zůstává nejasná,“ říká.

Avšak i bez této evidence rabín David Wolpe, autor knihy „David: Rozdělené srdce“ (2014) říká, že mezi učenci je téměř jednoznačný konsenzus o existenci Davida. Avšak „velikost a rozsah jeho království“ byly pravděpodobně mnohem menší, než se myslelo.“

 

Zdroj: Jerusalem Post, 16. 12. 2014 (zkráceno)

Foto: Starověký kámen s nápisem Dům Davida (MEIDAD SUCHOWOLSKI/ JTA)


Zpět na zprávy