Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Suha Arafatová: „Smiřte se s existencí Izraele“

Suha Arafatová: „Smiřte se s existencí Izraele“

Vdova po Jásiru Arafatovi Suha promluvila při příležitosti desátého výročí smrti svého manžela. Strávila s ním nelehkých 22 let. Kromě stanice Al Jazeera poskytla rozhovor také italským novinářům. Podívejme se tedy, co řekla Suha Arafatová a jaký to může mít dopad. Samozřejmě, v arabském světě slovo ženy nemá příliš vysokou váhu, ale např. libanonský deník v angličtině její slova převzal a v trochu umírněnější formě publikoval.

Suha Arafatová žila po smrti svého manžela střídavě v Tunisku a ve Francii. Je vdaná za příbuzného bývalého tuniského prezidenta, tuniského občanství však byla zbavena. V této zemi byla také souzena za finanční machinace.

Pro Suhu Arafatovou není ozbrojený boj Palestinců efektivním řešením problému. Vyčítá Hamasu neochotu zasednout s Izraelem za jednací stůl. Suha rovněž považuje islamizaci pásma Gazy za negativní jev, doslova to označuje za neuvěřitelné. Sama sice k islámu konvertovala - narodila se v katolické rodině, vzdělání získala v katolické škole vedené řádovými sestrami - ale islámský náboženský fanatismus je jí zřejmě úplně cizí. O návratu do Palestinské autonomie neuvažuje. Zejména v Gaze by se cítila jako cizinka.

Hamasu také vyčítá, že nepovolil v Gaze vzpomínkové shromáždění na památku desátého výročí Arafatovy smrti. Samozřejmě, stále opakuje, že Arafat byl otráven Izraelem, nebo doslova „někým z jeho okolí“. Lituje, že palestinský lid není ani deset let po Arafatově smrti jednotný a jednotlivé frakce proti sobě bojují.

 

Zdroj: eretz.cz (13. 11. 2014, zkráceno)

Foto: Suha Arafatová 2013 (YouTube/ Al Jazeera English)


Zpět na zprávy