„Já jsem ta cesta, pravda a život,“ odpověděl Ježíš. „Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14,6)

USA opouštějí UNESCO

USA opouštějí UNESCO

Stálou reprezentaci Spojených států amerických v organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v Paříži nahradí od příštího roku jen jejich pozorovatelská mise. Své stažení se z organizace oznámily USA ve čtvrtek 12. října s tím, že mezi důvody zmínily finanční požadavky, potřebu reformy a protiizraelské zaměření organizace. Heather Nauertová z amerického ministerstva zahraničí v prohlášení sdělila, že rozhodnutí „nebylo lehké a odráží rostoucí problémy USA s nedoplatky na UNESCO, nutnost zásadní reformy organizace a její protiizraelské zaujetí.“ Stažení z organizace má nabýt platnosti k 31. prosinci 2018. Šéfka UNESCO Irina Bokova vyjádřila nad odchodem Spojených států, jenž podle ní pro organizaci znamená „ztrátu multilateralismu“, „hlubokou lítost“.

Americké nedoplatky UNESCO dnes dosahují výše 500 milionů amerických dolarů. USA pozastavily své příspěvky organizaci roku 2011, kdy získala v organizaci plné členství Palestina. UNESCO navíc v současnosti volí svého generálního ředitele, který by nahradil Bokovou. Mezi dva nejsilnější kandidáty patří Audrey Azoulayová z Francie a Hamad bin Abdulaziz al-Kawari z Kataru.

V minulých měsících UNESCO potěšilo Palestince, když prohlásilo Staré město v Hebronu na Západním břehu světovou památkou v ohrožení a jeskyni Machpela a Ráchelinu hrobku za palestinská historická místa. Organizace rovněž podpořila několik rezolucí, které popírají židovskou případnost k Jeruzalému.

Zdroj: ztis.cz, 12.10.2017 (-jg-)

          milost.sk, 13.10.2017 (-mh-)

Foto: sídlo organizace UNESCO v Paříži


Zpět na zprávy