Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Vzácný nález farmy

Vzácný nález farmy

Archeolog Amit Shadman, ředitel vykopávek vedených Izraelským památkovým úřadem, řekl, že farma je rozlehlá, nachází se na ploše 30 krát 40 metrů a byla vybudována v osmém století před n. l.

Podle Shadmana v té době poměrně velké farmy sloužily k ubytování rodin, které společně obdělávaly půdu a staraly se o chod farmy. Ta byla využívána také v perském období, kdy se Židé vraceli z babylonského zajetí a začali budovat Druhý chrám, tedy v šestém století n. l.  Farma fungovala ještě i v helenistickém období, které v Izraeli začalo poté, kdy Alexandr Veliký porazil perskou armádu roku 333 před n. l. Řecká přítomnost po době Alexandra Velikého byla židovským obyvatelstvem vítaná, ale později docházelo k represím.

Ty vedly k událostem, které si Židé připomínají při oslavách svátku Chanuka. Během povstání byli Řekové nakonec židovskými bojovníky poraženi. Vliv Řeků je patrný i na farmě, kde byly na podlaze nalezeny vzácné stříbrné mince nesoucí jméno Alexandra. Na minci je vyobrazen řecký bůh Zeus a mytologický hrdina Herakles.

 Izraelský památkový úřad a ministerstvo stavebnictví rozhodly, že nález bude zakonzervován „in situ“ (tj. v místě nálezu), vzhledem k tomu, že je nebývale dobře zachován.

Zdroj: eretz.cz, 15. 12. 2014 (upraveno)

Foto: Letecký snímek farmy (Skyview Company, Israel Antiquities Authority)v


Zpět na zprávy