Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Začal se biblický rok odpočinku 2014-2015

Začal se biblický rok odpočinku 2014-2015

Biblický Svátek troubení, známý jako židovský Nový rok, Roš ha-šana, začal ve středu 24. září 2014. Tento nový rok se však podle židovského kalendáře od ostatních liší. Je to tzv. statický rok, tj. rok „Šmitah“. Tak jako sedmý den dal Bůh za den odpočinku, také každý sedmý rok je určen jako statický. Slovo „šmitah“ se nejčastěji překládá jako „propuštění“ nebo „omilostnění“ a uplatňuje se v tom, že se odpouštějí dluhy nebo že se nechá odpočívat půda (viz. Deut 15:1-2) Tento rok Šmitah začal ve středu 24. září 2014 a končí 13. září 2015.

Mesiánsko-židovský rabín Jonathan Cahn je přesvědčen, že rozluštil záhadu, jaký význam má Šmitah ve vztahu k současným národům. Ve své knize Záhada Šmitah (angl. The Mystery of the Shemitah) vysvětluje, že téměř každý velký pád na akciových trzích od roku 1900 se stal během sabatického roku, stejně jako i teroristický útok v září 2001 a finanční kolaps v roce 2008. Ale co když Šmitah v sobě zahrnuje varování o rozsáhlejším kolapsu - nejen pro akciové trhy nebo trhy s nemovitostmi, ale pro pozici Ameriky jako lídra svobodného světa? Pokud se americký národ neobrátí ze svého současného kurzu a nebude činit pokání, mohly by pro něho nastat drsné časy dříve, než tento rok Šmitah skončí, tvrdí Cahn.

Ve zmíněné knize Záhada Šmitah Cahn vysvětluje, že impéria vznikala a padala v souladu s rokem Šmitah. V Německu například povstala Třetí říše anexí Rakouska roku 1938 na sabatický rok a skončila o sedm let později, kdy Adolf Hitler spáchal sebevraždu v dubnu 1945, tedy v dalším roku Šmitah. Cahn v knize ukazuje, že Rusko, Japonsko, Turecko a Rakousko-Uhersko také padly v roce Šmitah. V sabatickém roce 1945 vzešla Amerika z Druhé světové války po kapitulaci Německa a Japonska jako jednoznačný vůdce svobodného světa. O 28 let později, v roce Šmitah 1973 Amerika prohrála svou první válku s Vietnamem, stala se obětí arabského ropného embarga a zažila pád dolaru v důsledku rozhodnutí prezidenta Nixona oddělit národní měnu od zlatého standardu.

Podle Cahna historie ukazuje, že když se jedno impérium začíná hroutit, jiné zase povstává. Pokud Amerika odmítne reagovat na varování, neučiní pokání a nevrátí se k Bohu, Cahn vidí příležitost pro Čínu, aby se stala následující finanční supervelmocí. „Když se tato záhada projevovala ve starověku, zahrnovala pád Babylonské říše a vzestup Persie,“ uvedl Cahn pro WorldNetDaily.com. „ V moderní době zahrnovala pád evropských velmocí a vzestup Ameriky. Nyní by však mohla poukazovat na pád amerického impéria.“

Další záhadou, o které v knize píše, záhada věží (angl. Mystery of the Towers), by poukazovala na Asii jako na nejpravděpodobnějšího náhradníka pro současnou pozici Ameriky, přinejmenším v oblasti ekonomické moci, říká. „Současně to nevylučuje jiné mocnosti, jakými jsou Evropská unie apod. Z nejširšího hlediska obě knihy Záhada Šmitah i Zvěstovatel (angl. The Harbinger) poukazují na konec americké dominance mezi národy - a to koresponduje s proroctvím o konci dob, které nápadně mlčí ohledně Ameriky,“ říká Cahn.

Zvláštní je také datum 29. elúl židovského kalendáře. Je to poslední den měsíce elúl, kdy se všechny dluhy odpustily, všechny zálohy se vrátily a účet platební bilance izraelského národa byl vyčištěn. Po tomto dni následuje měsíc tišrí a Svátek troubení, tedy Roš ha-šana. Dva nejhorší pády akciových trhů v historii USA (v září 2001, po útoku na budovy WTC, a koncem září 2008, kdy se spustila Velká recese) se udály přesně 29. elúla. Na Roš ha-šana je zvykem každý den troubit jako druh varování a zvuk trouby v Písmu je symbolem výstrahy a soudu. „Ano, elúl je celý o varování, je o troubení, o napravení vztahu s Bohem a o pokání,“ říká Cahn.

Dny Ameriky v úloze světového policajta a finančního lídra jsou na vážkách. Protože byla Amerika založena s úmyslem být národem pod Boží autoritou, byla požehnaná více než jiné národy v oblasti hospodářství, vojenské síly i mezinárodního vlivu. Přestože zemědělský koncept Šmitah už není aktuální, Cahn si myslí, že aspekty požehnání a kletby sabatického roku jsou stále v platnosti, obzvlášť pro národy, kterých zakladatelé vyznávali židovsko-křesťanské hodnoty.

Budoucnost Ameriky jako světového lídra má pro moderní Izrael obrovský význam. „Amerika je ještě stále nejsilnějším spojencem Izraele. Je také kromě Izraele domovem největší židovské populace na světě,“ řekl Cahn pro WorldNetDaily.com. „Velké otřesy v zemi by měly vliv také na Izrael. Dokonce by to mohlo sehrát úlohu v návratu amerických Židů do Izraele.“

Cahn si však dává pozor na to, aby nepředpovídal, co se v přicházejícím roce Šmitah vlastně stane. „ Tento fenomén se může projevit v jednom cyklu, v druhém ne a potom znovu v dalším,“ píše. „A cílem odkazu není určování dat, ale výzva k pokání a návrat k Bohu. Zároveň se však může stát něco významné, a proto je moudré sledovat doby.“

(zkráceno)

Zdroj: WND.com, 22. 9. 2014

Foto: Troubení na šofar během Roš ha-šana (loveforhispeople.blogspot.sk)


Zpět na zprávy