Hospodin zná cestu spravedlivých, ale cesta svévolníků vede do záhuby. (Žalm 1,6)

Zachráněny před zneužíváním: Módou ke svobodě

Zachráněny před zneužíváním: Módou ke svobodě

Obchodování se sexem je multimiliardový nelegální průmysl, kde jedni zneužívají druhé, nejčastěji ženy a děti. Svět se pomalu probouzí do tohoto novodobého otroctví a hledá způsoby, jak proti němu bojovat. Jistá oděvní společnost ve Velké Británii se snaží pomáhat jeho obětem dostat se z temnoty do světla.

Sonagachi je největší čtvrť orientována na obchod se sexem v indické Kalkatě. Každý den se více než 10 000 žen postaví do řady na ulicích, aby prodávaly své tělo. Některé vstupují do tohoto světa, aby jejich rodiny měly co jíst nebo proto, že chudoba jim nedává jinou možnost.

Výjevy a příběhy těchto žen změnily v roce 2009 životy Lady Natashi Rufus -Isaacsové a Lavinie Brennanové. „Mnohé z místních chudých dívek chodily do našich skutečně malých výrobních dílen odpoledne, ale to proto, aby je odpoledne nemohli zneužívat muži z jejich vesnice,“ říká Brennanová. „Učily jsme je s kamarádkou šít, a to jen ty úplně základní zručnosti, a tehdy jsme dostaly nápad vytvořit podnik. Takže myslím, že inspirací pro nás bylo poznávat příběhy a poslouchat je z první ruky, to nás skutečně motivovalo,“ dodává Rufus -Isaacsová.

A z této motivace se zrodila Beulah London. „Obě milujeme módu, milujeme šaty, milujeme oblékání a práci v tomto domově následné péče, v odpolední výrobní dílně,“ říká Brennanová. „Napadlo nás, že by bylo úžasné naučit ženy zručnostem, díky kterým by se potom dokázaly zaměstnat a tak jim pomoci dále si udržet toto alternativní živobytí. Takže jsme my, dvě dívky, daly hlavy dohromady a rozhodly jsme se: Dáme se na módu.“

Beulah London je etická módní značka. Její jméno je známé již po celém světě, zčásti díky hlavní prominentní zákaznici: Kate Middletonové, vévodkyni z Cambridge a manželce prince Williama. „V čase založení firmy bylo naší vizí zapojit ženy do celého procesu výroby,“ vysvětluje Brennanová. „Jak podnik rostl, došlo nám, že to není, vzhledem k úrovni jejich zručnosti, tak úplně možné. Průměrný věk dívek, se kterými se obchoduje, je 13 let, takže je zapotřebí ještě mnoho uzdravení, než se mohou znovu zaměstnat,“ pokračuje. „Proto došlo k rozhodnutí začít v malém, spolupracovat s firmami v terénu, které pracují se ženami, oběťmi obchodu se sexem, firmami jako Freeset.“

Organizace známá pod názvem Freeset se snaží pomáhat indickým ženám uniknout z obchodu se sexem. Nejenže je učí užitečné zručnosti, ale přináší jim také pozvednutí. Ve videu natočeném organizací některé z bývalých obětí sexuálního obchodu s lidmi mluví o svobodě, kterou nyní zažívají. „Život na ulici byl plný bolesti. Byly dny, kdy jsem nic nejedla. Nyní se o mne stará Bůh; mám se mnohem lépe,“ říká jedna z žen. „Nechala jsem tu řadu na ulici, mám svobodu. Mohu mluvit s kýmkoliv a říct mu, že já tam už nepatřím,“ říká druhá.

Rufus -Isaacsová a Brennanová navázaly spolupráci se společností Freeset. Jejich zákazníci si mohou koupit plátěné tašky Beulah, které vyrábějí bývalé oběti obchodování s lidmi. Také rozběhly Beulah Trust, která zabezpečuje finance na vyškolení žen ve zručnostech, jako je vyšívání. „V příští sezóně budeme mít výšivku na každém kusu, takže potom každý kus bude mít svým způsobem svůj vlastní příběh a bude vyroben a vyšit rukou této ženy,“ říká Rufus -Isaacsová.

Výšivka bude mít podobu loga Beulah, dvě B ve tvaru motýla. „To je motýlí efekt, myšlenka, že jedna malá změna má velký dopad někde jinde,“ říká Brennanová. „Souvisí to s tím, co Beulah znamená v Bibli. Vypovídá o vyjití z místa temnoty na svobodu,“ dodává Rufus -Isaacsová. „Takže, koncept motýla ve spojení s tím, že ze tmy povstává něco krásného.“

Jednoho dne, každý kus značky Beulah London ponese „podpis“ ženy, kterou se snaží zachránit. Ale i do té doby je jisté, že každý nákup má význam. „Pokud má někdo zájem o tuto značku, samozřejmě, to pomáhá značce růst. Tehdy cítíme, skutečně máme pocit, že můžeme mnohé ovlivnit a zapojit i ty ženy,“ uzavírá Brennanová. Je to firma, která má smysl, a přináší nádhernou změnu, steh za stehem.

 

Zdroj: CBNNews.com, 22. 11. 2014 (Caitlin Burke); zkráceno

Foto: Mladé ženy se učí šít, aby si na živobytí mohly vydělat jinak, než prodejem svého těla. (CBNNews.com,video)


Zpět na zprávy