Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Zákaz nošení židovských jarmulek jako součást boje s islámem

Zákaz nošení židovských jarmulek jako součást boje s islámem

Francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová prohlásila v pátečním vysílání izraelského zpravodajského televizního kanálu Channel 2, že francouzští Židé by se měli vzdát nošení jarmulky, náboženské pokrývky hlavy, jako součást boje s radikálním islámem v zemi. Zároveň vyjádřila, že její podpora pro zákaz jarmulek je součástí rozsáhlejší snahy o zákaz náboženských symbolů ve veřejném prostoru. „Popravdě, situace Židů ve Francii je taková, že ti, kdo chodí s kipou jsou dnes již v menšině, protože mají strach,“ řekla. „Ale především si myslím, že boj proti radikálnímu islámu by měl být společným úsilím všech, a všichni by měli říct, že mu něco obětují,“ dodala a směrem k francouzským Židům sdělila: „Možná by ze začátku nosili jen čepice, ale i to by byl už krok ke snaze potlačit radikální islám ve Francii.“ Le Penová je jedním z předních kandidátů do francouzských prezidentských voleb, které se uskuteční v květnu. Je lídryní strany Národní fronta, kterou před ní vedl její otec, Jean-Marie Le Pen, jenž proslul bagatelizováním holocaustu. Marine Le Penová se snažila odvést stranu od otcových kontroverzí, avšak francouzští židovští předáci ji považují za antisemitskou.

Při nedávných smrtelných teroristických útocích ve Francii, které byly specificky zamířeny proti Židům, strana Národní fronta vyslovila podporu místní židovské komunitě i Izraeli. Minulý měsíc se generální tajemník strany Nicolas Bay v Izraeli setkal s mládežnickým křídlem vládnoucí strany Likud.

Marine Le Penová ještě v pátek na izraelském Channel 2 prohlásila, že „patriotismus nikdy není rasismus“ a podpořila dočasný zákaz prezidenta USA Trumpa cestujících ze 7 zemí s převážně muslimskou populací. Odmítla nařčení, že je Trumpův zákaz protimuslimský, protože „desítky muslimských zemí na seznamu nejsou… a na druhou stranu skutečnost, že patnáct zemí zakazuje vstup držitelům izraelských pasů nikoho netrápí.“

Zdroj: ztis.cz, 6.2.2017 (-jg-)


Zpět na zprávy