Ale těm, kteří ho přijali, dal právo být Božími dětmi – všem těm, kdo věří v jeho jméno. (Jan 1,12)

Zda se splní Šaranského předpověď, rozhodne i nové vedení EU

Zda se splní Šaranského předpověď, rozhodne i nové vedení EU

Předseda Židovské agentury Natan Šaranský varoval před „začátkem židovského života v Evropě“ v případě, že se současný trend nenávisti a démonizace Židů včas nezvrátí. Tento přímočarý bývalý sovětský „refusenik“ způsobil svými vyjádřeními značný rozruch v Evropě, hrdé na své principy tolerance a rozmanitosti.

Šaranský poznamenal, že Evropa otevřela dveře imigraci lidí, od kterých se nepožaduje, aby sdíleli její hodnoty svobody a tolerance. Zároveň se mnoho Evropanů utíká zpět k silně pravicovým stranám, které jsou nepřátelské k menšinám. Šaranský to vidí tak, že na výběr zůstává pouze asimilace nebo opuštění Evropy. Izraelský ministr pro Diasporu Naftali Bennet upozorňuje, že „na každého Žida, který se rozhodne pro „aliju“ (židovskou migraci do Palestiny a následně do státu Izrael) v důsledku antisemitismu, připadá mnoho dalších, kteří jednoducho přeruší svoje vazby na judaismus a židovský způsob života“.

Ještě není jasné, jak na tato prohlášení bude reagovat nové vedení EU. Jen minulý týden bylo oznámeno nové složení Evropské komise a jsou už tedy zaplněny všechny klíčové pozice. Polský premiér Donald Tusk se stane novým stálým předsedou Evropské rady (prezidentem EU) a italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová nahradí Catherine Ashtonovou na poste šéfky evropské diplomacie. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a předseda Evropské komise Jean- Claude Juncker byli ve svých funkcích potvrzeni už v červnu.

Ze čtyř vůdčích představitelů EU jsou dva známí přátelským postojem k Izraeli. Ve svém prvním veřejném vystoupení jako předsedy Evropského parlamentu v roce 2012, v rámci vzpomínkové slavnosti na památku obětí holocaustu, kterou sponzorovala mimo jiné také ECI, Martin Schulz uvedl, že „jeho prvořadou úlohou bude zastávat se Židů a státu Izrael“. Polský premiér Donald Tusk je považován za blízkého přítele Izraele, zatímco dva další vůdčí představitelé EU mají spíše problematičtější vztah k židovskému státu.

 

Zdroj: Informační leták Evropské koalice za Izrael (ECI), 17. 9. 2014

Foto: Natan Šaranský (jspace.com)


Zpět na zprávy