Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. (Galatským 5,22-23)

Židé prý nemají právo modlit se při Západní zdi

Židé prý nemají právo modlit se při Západní zdi

Ministr pro náboženské záležitosti Palestinské správy Al - Habbaš a bývalý předseda Nejvyššího náboženského soudu Al - Tamimi nedávno prohlásili, že podle islámského přesvědčení a politického postoje Palestinské správy mají Židé zakázané modlit se při Západní zdi Chrámové hory, tj. při tzv. Zdi nářků. Organizace Palestinská mediální hlídka (angl. Palestinian Media Watch) zdokumentovala, že PS popírá historii a právo Izraele na Jeruzalém. A prohlášení těchto nejvyšších náboženských představitelů jdou ještě dále…

PS tvrdí, že oblast muslimského posvátného místa, tedy mešity Al - Aksá, zahrnuje nejen samotnou mešitu, ale celou Chrámovou horu, a tedy také posvátné místo judaismu – Západní zeď.

Palestinský ministr pro náboženské záležitosti Mahmud Al - Habbaš vyhlásil: „Jeruzalém je nadějí náboženství a nadějí historie v rukách všech muslimů, v rukách této ummy (islámského národa)… Zeď Al - Burak (tj. Západní zeď Chrámové hory) je autentickou součástí mešity Al - Aksá.“ Podle toho mají Židé zákaz se tam modlit.

Šejk Tajsír Al -Tamimi, bývalý soudce Nejvyššího náboženského soudu PS: „Alah nařídil, že požehnaná mešita Al - Aksá je islámská a patří jedině muslimům…Je součástí náboženského přesvědčení miliardy a půl muslimů a Židé na ni nemají právo. Al - Aksá zahrnuje všechna její nádvoří, základy … zdi, a konkrétně její západní zeď.“

Náboženské přesvědčení, že Jeruzalém musí být jedině muslimský, je také politickým požadavkem PS. Palestinská mediální hlídka přinesla zprávu o prohlášení Mahmuda Abbáse o tom, že vzít Jeruzalém Izraeli je islámským závazkem na nejvyšší úrovni, je to „fard ayn“ – osobní islámské přikázání, které se vztahuje na každého muslima.

Zdroj: bridgesforpeace.com (jako převzaté z Palestinian Media Watch, Itamar Marcus a Nan Jacques Zilberdik), 4. 4. 2014

Foto: Chrámová hora (Wikimedia Commons, Golasso)


Zpět na zprávy