Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Gangsteři napadli křesťanského vydavatele

kasprov-new-opt.jpegMIAMI, 9. prosince 2004 (Compass) - Brutální útok na křesťanského knižního vydavatele na Ukrajině znovu zviditelnil zápas, ve kterém jsou v sázce lidská práva a svoboda náboženského vyznání v této bývalé sovětské republice připravující se na opakování vyhrocených prezidentských voleb.

2. prosince dva neznámí útočníci napadli Stanislava Kasprova, ředitele vydavatelství Smirna, před kanceláří společnosti ve městě Čerkasy (180 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva). Muži ztloukli Kasprova baseballovou pálkou a poté jej krvácejícího a téměř v bezvědomí opustili.

V době zveřejnění této zprávy útočníci stále zůstávají na svobodě a jejich motivy nejsou známy. Důkazy nicméně naznačují, že za útokem mohli stát bývalí představitelé dnes již neexistující KGB.

Kasprov uvedl, že se ve čtvrtek večer právě chystal odjet do vesnice Verguni, kde slouží jako pastor místního sboru a každý týden vede bohoslužby.

„Když jsem přišel ke dveřím, zaslechl jsem, jak na mě někdo volá: ‚Stanislave, můžeš na chvilku?‘ Poblíž branky na ulici postávali dva mladíci.“ Kasprov neviděl dvojici zřetelně, protože už se smrákalo, ale jeden z nich se zeptal, jestli jede na bohoslužby do Verguni. „Ano,“ odpověděl Kasprov. „Chtěl bych se tě krátce na něco zeptat,“ prohlásil muž.

Když Kasprov přišel blíž, aby zjistil co mladíka zajímá, cizinec ho náhle udeřil těsně vedle levého oka, pravděpodobně okovanou rukavicí. Když Kasprov zavrávoral, druhý muž ho uhodil do temene baseballovou pálkou.

„Ztratil jsem vědomí a upadl,“ vzpomíná Kasprov. „Když jsem znovu přišel k sobě, kopali do mě. Jakoby zdálky jsem slyšel hlas: ‚Upaluj do kanclu a křič!‘“.

„Začal jsem křičet a snažil jsem se plazit se směrem ke kanceláři. Když jsem se odplazil asi o metr, utekli pryč. Přestal jsem křičet a postavil jsem se na nohy.“ V té chvíli dorazili na místo spolupracovníci ze Smirny a přivolali sanitku, aby převezla zraněného do nedaleké nemocnice. Lékaři mu pěti stehy stáhli ránu vedle oka a devíti dalšími sešili kůži na temeni hlavy.

Kasprov je stále v lékařské péči, včera údajně strávil celý den v nemocnici na ošetření. Přátelé uvádějí, že Kasprov v důsledku zranění stále trpí značnými bolestmi.

Dvaačtyřicetiletý vydavatel vystudoval práva, je ženatý a má sedm dětí ve věku od sedmi do patnácti let. Jako ředitel Smirny působí sedm let. Ve vydavatelství vychází každoročně přibližně dvacet nových titulů.

Podle informací švýcarského obchodního partnera Smirna za posledních pět let na Ukrajině vytiskla více než půl milionu svazků. Poptávka po křesťanské literatuře vytrvale roste současně s rychlým šířením evangelikálního křesťanství v zemi. Je nepravděpodobné, že by pozornost protikřesťansky orientovaných živlů na Ukrajině (země má 48 milionů obyvatel) přitáhly samotné Kasprovovy vydavatelské aktivity.

„Stanislav je nebojácný člověk,“ uvedl přítel ze západní Evropy v rozhovoru pro agenturu Compass. Vždycky když ho někam pozvou, jasně říká křesťanům, že záleží jen na nich, jaký režim tady budou mít, jestli Ukrajina bude směřovat k demokracii nebo k nějakému druhu autokracie, podobně jako většina států ve Střední Asii. Po prezidentských volbách 21. listopadu Ukrajinci na masových demonstracích protestovali proti vítězství Viktora Janukoviče, následovníka odstupujícího prezidenta Leonida Kučmy.

Existují náznaky, že se představitelé režimu uchýlili k podvodu, aby zabránili vítězství Viktora Juščenka, který je otevřený vůči Západu. Rozšířené obavy, že Janukovičova vláda posune ručičky na hodinách demokratických reforem zpátky, vyvolaly všeobecný odpor proti tomuto kandidátovi. Protesty donutily ukrajinský nejvyšší soud zneplatnit výsledky listopadových voleb a donutit ukrajinský parlament k vypracování reformy zákona, která kromě jiného upravuje nové volby vypsané na 26. prosince, ve kterých se rozhodne mezi Janukovičem a Juščenkem.

Agentura BBC včera zveřejnila zprávu, že reforma zákona prošla za podpory významné většiny. 402 ze 450 členů parlamentu hlasovalo pro změnu. „Do značné části se jedná také o budoucnost křesťanství v této části světa,“ uvedl Paul Marty, prezident organizace HOPE International žijící na Ukrajině. V prohlášení, o kterém informovala Mission News Network, Marty prohlásil, že Janukovičova administrativa pravděpodobně uvalí významné restrikce na protestantské organizace působící v zemi. „Pokud volby dopadnou příznivě pro proruského kandidáta, bude následovat řada politických rozhodnutí. (Janukovič) již veřejně oznámil, že jedinou uznávanou církví bude ruská pravoslavná církev a ostatní nebudou tolerovány.“ Kasprov je pouze jedním z mnoha křesťanských pastorů a církevních vedoucích, kteří odvážně vystupují na podporu demokratických změn na Ukrajině. V uplynulých třech týdnech mnoho evangelikálních protestantských věřících odcestovalo do Kyjeva, aby se celé hodiny společně modlili na stejném náměstí, kde tisíce demonstrantů protestovaly proti výsledkům voleb. „Téměř všechny denominace, s několika málo výjimkami, podporovaly prozápadního prezidentského kandidáta Viktora Juščenka,“ uvedl Kasprovův obchodní partner. „Zdá se, že mnohem více podporuje myšlenku svobody náboženského vyznání a považuje ji za velmi důležitou oblast v každé zemi.“ Podle ukrajinských zdrojů útok minulý týden pravděpodobně vyprovokovalo právě Kasprovovo veřejné vystupování proti politice v sovětském stylu. Zdroje sdílejí přesvědčení, že s útokem tiše souhlasili také představitelé státní bezpečnosti. Jeden zaměstnanec Smirny uvedl, že začátkem listopadu přišli do kanceláře vydavatelství dva muži a chtěli se sejít s Kasprovem, který však byl ten den v Kyjevě. Dvojice se vrátila 23. listopadu se stejným záměrem, ale vydavatel opět nebyl přítomen.

„Na základě této skutečnosti se domnívám, že se jednalo o plánovanou akci,“ prohlásil Kasprov.

Copyright 2004 Compass Direct,
www.prayer.cz
Pripravila: Anna Křížová st.



Související články

25 rokov Kresťanského spoločenstva|Logos 9 / 2016 | Redakce |Ze života církve
Marcová konferencia Kresťanského spoločenstva|Logos 4 / 2011 | Alena Filipková |Ze života církve
Konferencia Kresťanského spoločenstva Milosť v Košiciach|Logos 6 / 2015 | Alžbeta Zemančíková|Ze života církve
Zimné podujatia Kresťanského spoločenstva Milosť|Logos 2 / 2018 | Daniel Šobr |Ze života církve
Dielo kríža|Logos 6 / 2010 | Daniel Šobr |Vyučování