Pán je Duch, a kde je Pánův Duch, tam je svoboda. (2. Korintským 3,17)

Nigerijský letničný pastor mezi světovými vůdci

adeboye-opt.jpegČasopis Newsweek zařadil zakladatele sborů Enocha Adeboye vedle prezidentů jako jednoho z 50 nejvlivnějších světových vůdců.

Jedním z 50 nejvlivnějších lidí na světe je letniční kazatel z Nigérie, kterého posláním je záchrana duší. Ve svém vydání z 5. ledna to tvrdí časopis Newsweek, který ve svém titulním článku zahrnul Enocha Adeboye, generálního předsedu Redeemed Christian Church of God (RCCG - Vykoupená křesťanská Boží církev), do svého seznamu 50 nejmocnějších lidí světa.

Spolu s papežem Benediktem XVI. jsou jedinými dvěma křesťanskými vůdci v tomto seznamu, který zahrnuje nejvlivnější světové osobnosti včetně nově zvoleného presidenta USA Barracka Obamy, Clintonových, Ophry Winfrey, čínského presidenta Hu Jintao, vůdce Al Kajdy Usamy bin Ladína a ruského prezidenta Vladimíra Putina.

„S názorem Newsweeku se naprosto ztotožňuji,“ uvedl pro časopis Charisma renomovaný letniční historik Vinson Synan. „Navštívil jsem budovu Adeboyeova sboru a kázal jsem v jednom z jeho velikých sborů v Lagosu. Když bereme v úvahu masy jeho následovníků a vliv, jaký má v Nigérii i v dalších národech, jde bezpochyby o významnou osobnost s obrovskou autoritou.“

Církev RCCG, kterou Adeboye vede od roku 1981, má okolo 5 milionů členů v 14 000 sborech jenom v Nigérii a stovky dalších v 110 různých státech světa. V roce 2006 tato církev s ústředím v Lagosu zřídila svou centrálu pro Spojené státy v Texasu, přičemž v celých USA má několik stovek sborů.

„Máme cíl pro rozvojový svět, aby měl každý člověk křesťanský sbor v dosahu pěti minut chůze,“ řekl Adeboye pro Newsweek. „Ve vyspělém světě by to mělo být v dosahu pěti minut jízdy autem.“

Adeboye je bývalý učitel matematiky na Universitě v Lagose, který začal pracovat v RCCG jako překladatel pastorových kázání z jazyka yoruba do angličtiny. Nyní cestuje po celém světě a káže na bohoslužbách, které trvají až 12 hodin. Každý měsíc hostí ve své sborové budově Redemption Campground (Modlitebna Vykoupení) v Lagosu celonoční modlitební shromáždění, která navštěvuje několik set tisíc lidí. Každý rok v prosinci cestuje několik milionů lidí z celého světa do Lagosu, aby se zúčastnili výročního Kongresu Ducha Svatého, který pořádá RCCG. Poslední z těchto kongresů se uskutečnil před několika dny.

„Kdybych měl vyjmenovat 10 předních apoštolů současnosti, Adeboye by byl na špici tohoto seznamu,“ řekl C. Peter Wagner, president Global Harvest Ministries a vůdce Mezinárodní koalice apoštolů (International Coalition of Apostles ). Je též editorem díla Out of Africa, které popisuje růst charismatického hnutí v Nigérii. „Navštívil jsem jeho celonoční modlitební shromáždění, které se koná každý první pátek v měsíci, a vedoucí se mi omlouvali za nízkou účast,“ řekl Wagner. „Toho večera totiž přišlo jenom 300 000 lidí a obvykle jich chodí 500 000.“

Synan si všiml, že ústředním poselstvím RCCG a též jiných prominentních letničních kazatelů je evangelium prosperity. „V Africe prosperita znamená mít střechu nad hlavou a dostatek jídla,“ řekl Synan.

Za Adeboyeovým výjimečným úspěchem se skrývá také jeho pověst čestného člověka. Nepostihly ho obvinění z finančních machinací a falšování Boží moci, které zasáhly mnohé letniční služebníky (včetně několika Nigerijců). Nigerijští vládní představitelé vnímají jeho přínos v sociální oblasti. Nedávno na veřejné bohoslužbě učinil prohlášení, ve kterém odsoudil diskriminaci HIV pozitivních lidí. Své poselství Adeboye šíří také prostřednictvím internetové sociální sítě Facebook a MySpace. Vydává také vlastní časopis Mandát a vysílá prostřednictvím televizního kanálu Open Heavens TV (Televize Otevřené nebe).

Sekulární mírně levicový časopis Newsweek nazval letniční hnutí „nejrychleji rostoucím křesťanským hnutím od časů reformace“, k němuž se na celém světe hlásí 600 milionů lidí. Podle Newsweeku vyrostl v Severní Americe počet letničních z 19 milionů v roce 1970 na současných 77 milionů. Podle Centra pro studium světového křesťanství na Gordon-Conwellově teologickém semináři, jsou tato čísla v Latinské Americe a v Asii dokonce ještě vyšší. Letniční hnutí zde má úctyhodných 166 a 151 milionů členů. V Africe je to 156 milionů. Profesor dějin křesťanství na Duke University Grant Wacker odhaduje, že do roku 2050 bude většina Afriky křesťanská. Velkou většinu všech těchto nověobrácených budou tvořit letniční křesťané.

„Letniční mají takový vliv proto, že hovoří o životě tady a teď a ne o abstraktních věcech,“ sdělil Adeboye Newsweeku. „Modlíme se za nemocné, ale modlíme se i za jejich prosperitu, za to aby dokázali přemáhat síly zla. Musíme se starat o nebe, ale jsou věci, které pro nás Bůh může udělat tady a teď.“

I když Adeboye není ve Spojených státech tak znám jako v Nigérii, podle Wagnera představuje nové významné centrum křesťanství. „Jsem nadšený z toho, že Newsweek projevil takovou moudrost, že napsal o tomto vůdci z jižní polokoule, který je ohniskem růstu křesťanské církve a jejího vlivu,“ prohlásil Wagner vzhledem na Afriku, Asii a Latinskou Ameriku. „Pro nás, kteří pocházíme ze starších církví, které nehoří takovým ohněm, jako tomu bylo v minulosti, je důležité podívat se na jižní polokouli a zachytit něco z toho ohně, který tam Pán založil. Je to absolutně nezbytné,“ dodal.

Překlad: Daniel Šobr

Zdroje: Charisma Magazine, Newsweek



Související články

Pastor Gabriel Minárik|Logos 10 / 2013 | Daniel Šobr |Osobnost
Ivan Voronajev|Logos 8 / 2010 | Paulína Prašilová |Historie
Pastor Gregory & Grace Dickow|Logos 9 / 2015 | Radovan Kapusta|Rozhovor
Pastor Henry Madava v zboroch Milosti|Logos 9 / 2018 | Daniel Šobr |Ze života církve
Žila jsem mezi sportem a muži|Logos 4 / 2013 | Redakce |Skutečný příběh