Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Rick Warren

waren-opt.jpegRick Warren patří mezi významné křesťanské osobnosti dnešních Spojených států amerických. Jeho osoba získává mnohá ocenění v různých anketách. Renomovaný časopis TIME Magazine ho uvedl v žebříčku 15 nejvýznamnějších světových vůdců roku 2004 a zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa v roce 2005. Jiný časopis Newsweek ho jmenoval mezi 15 lidmi, „kteří přispěli k věhlasu Ameriky“. Toto ocenění se uděluje lidem, kteří svou statečnost, štědrost, genialitu nebo nadšení věnují pomoci jiným. Kdo je tento pastor největšího křesťanského sboru v Kalifornii - 22 tisíc členného megasboru Saddleback Church ve městě Lake Forest?

Rick Warren se narodil v roce 1954 v kalifornském San José v rodině baptistického pastora. Vystudoval teologii na baptistickém teologickém semináři ve Fort Worthu a později získal doktorát teologie na Fullerově teologickém semináři v Pasadeně. Před 25 lety založil spolu se svou manželkou křesťanskou skupinu, která se setkávala v jejich bytě. Tato skupina zažila velmi dynamický růst a stala se již zmíněným megasborem Saddleback. Sbor Ricka Warrena náleží k baptistické církvi, která patří mezi hlavní proud amerického evangelikálního hnutí.

Rick a Kay Warrenovi se přistěhovali do Saddleback Valley v prosinci 1979 jako čerství absolventi teologického semináře. Celý jejich majetek se vešel do kufru automobilu. Mladý pastor snil spolu se svou nevěstou o tom, že založí církev, která bude „místem, kde zlomení, deprimovaní a zmatení lidé naleznou lásku, přijetí, pomoc, naději, odpuštění a povzbuzení“. Svou službu zaměřili na lidi, kteří pravidelně nenavštěvovali žádný sbor. Dva týdny po svém příjezdu založili malou skupinku biblického studia, na které se začali scházet ještě s jednou křesťanskou rodinou.

Význam jeho osoby bývá přirovnáván
Billymu Grahamovi

O Velikonocích roku 1980 měl sbor Saddleback Valley Community Church svou první veřejnou bohoslužbu, na kterou přišlo 205 lidí, z nichž většina nikdy nebyla v církvi. Tak začal vzrušující růst sboru, který je jeden z největších v historii americké církve. Během následujících dvaceti let začal Bůh velmi významně rozšiřovat vliv tohoto sboru. Dnes sbor Saddleback zastřešuje více než 200 podřízených služebností, které se věnují službě církvi i společnosti. Jeden člověk z devíti, kteří žijí v dané oblasti, považuje sbor Saddleback za svůj duchovní domov.

Bůh rozšířil vliv služby Ricka Warrena nejen ve Spojených státech, ale také v zahraničí. V roce 1995 vydal pastor Rick knihu The Purpose Driven Church (Sbor s jasným cílem), ve které píše o principech, které vedly k úspěchu jeho sboru. Jedná se zejména o těchto pět biblických cílů pro církev: uctívání, společenství, učednictví, službu a evangelizaci. Rick Warren začal též pořádat školení a semináře, na kterých prezentoval filosofii své služby. Těmito školeními prošlo více než 400 000 církevních vedoucích z celého světa.

Warrenova pozdější kniha The Purpose Driven Life (Život s jasným cílem) se okamžitě stala bestsellerem. 45 týdnů zaujímala významné pozice v žebříčku bestsellerů amerických novin The New York Times. Hovoří se v ní o tom, že náš život „není o nás“, ale že Bůh může každého z nás uschopnit k životu pro Něho a Jeho záměry. Tuto knihu proslavila rovněž skutečnost, jakou roli sehrál její výtisk v dramatu jedné rukojmí a jejího únosce, které se odehrálo 11. března roku 2005 v Atlantě. Brian Nichols, který zastřelil čtyři lidi, si na útěku před policií vzal jako rukojmí Ashley Smithovou. Tato křesťanka mu svědčila o Bohu a četla mu z Warrenovy knihy. To, co slyšel, ho natolik zasáhlo, že svou rukojmí propustil a nedlouho nato se vzdal policii.

Do dnešního dne se prodalo více než 22 milionů výtisků knihy Život s jasným cílem a kniha byla přeložena do 28 jazyků. Jejím poselstvím je skutečnost, že cesta k duchovnímu naplnění vede skrze službu druhým a naplňování Božího cíle. „To, co říkám, není nic nového,“ hovoří Warren, „jenom syntetizuji myšlenky a překládám je do srozumitelného jazyka.“ Warrenův literární úspěch vedl k tomu, že se vzdal svého pastorského platu a začal uplatňovat princip obráceného desátku. Kdysi dával Bohu 10% svých příjmů a dnes si těchto 10 % nechává a zbytek věnuje na Boží dílo.

Rick Warren má velký vliv na americký veřejný život. Je prominentním řečníkem, zvaným na taková prestižní fóra, jako je například OSN, Světové ekonomické fórum v Davosu, různé věhlasné univerzity nebo Iniciativa proti globálnímu oteplování. Význam jeho osoby bývá přirovnáván jinému známému představiteli evangelikálního hnutí, k Billymu Grahamovi. Rick Warren a jeho služba dokazují skutečnost, že nezastřená pravda evangelia dokáže zasáhnout mnohé i v současném moderním světě.

Zdroje:

Wikipedia,
TIME Magazine,
www.saddleback.com,
www.porta.sk



Související články

O mýtoch|Logos 10 / 2011 | Jaroslav Kříž |Představujeme
Moderní probuzení |Logos 8 / 2008 | Daniel Šobr |Historie
Svet versus Božie kráľovstvo|Logos 4 / 2008 | Jaroslav Kříž |Téma
Přichází příliv|Logos 12 / 2011 | Daniel Šobr |Ze světa
Století Ducha Svatého III.|Logos 10 / 2008 | Daniel Šobr |Vyučování